PLC, “programlanabilir mantıksal denetleyici” anlamına gelen Programmable Logic Controller ifadesinin kısaltmasıdır. Fabrikaların üretim bölümlerinde veya çalışan makinaların kontrol işlemlerinde kullanılan, isteğe göre programlanabilen, otomatik iş yaptırma kabiliyeti olan bir otomasyon cihazıdır. PLC programlama, kısa zamanda daha fazla ve kaliteli ürünün, düşük maliyetlerle üretilmesi ve üretim esnasında hataların asgari düzeye indirilmesinde önemli rol oynar.

PLC işletim sistemlerinde kullanılan programlar farklı olsa da genel olarak birbirine benzer ve beş ana parçadan oluşur. Bunlar; Merkezi İşlem Birimi, Hafıza, Operatör Paneli, Güç Katı, Giriş/Çıkış bölümleridir. Bir tanesini öğrenen diğerlerini de kolayca kavrayabilir. Bu programlar ROM’da bulunur ve üretim aşamasında cihaza yüklenir.

PLC’nin kullanım alanları

PLC; fırınların kontrolü, motor ve vanaların açık/kapalı konumlarının ve arıza durumlarının kontrolünü, arızalanan bir pompanın yerine yedek olan pompanın otomatik olarak devreye girmesini, enerji dağıtım kontrolü, asansörlerin hangi katlara hangi sırayla uğrayacağının denetlemesini, bir üretim bandında çalışan makinelerin sırasını belirleme, çeşitli makine ve benzeri teçhizat hakkında veri toplanmasını ve sıcaklık, basınç, nem, hız, ağırlık gibi parametrelerin denetlenmesini gerektiren uygulamalarda kullanılabilir.